Мароко

Мароко

Мароко е само неколку километри оддалечено од брегот на Европа, но сепак животот тече сосема поинаку во оваа земја. Мароко не само што е извор на највкусните мандарини во светот, туку е и место богато со стари традиции, архитектонски ремек-дела и неверојатни пејзажи.

 

НАПОМЕНА:Аранжманот е правен на база на low cost  аранжмани (нискобуџетни) , со тоа цената на аранжманот е подложена на промени во склад со промените на цената на авионските карти. Цената е гарантирана по уплатата на аконтацијата и издавање на авионската карта.

* При сама резервација за патување, неопходно е да се пријави дали ќе се користи дополнителен чекиран  багаж од 20 килограми,доколку не се изјаснат патниците за дополнителен чекиран багаж тие се обврзани да се информираат за додавање на багаж и цената на самиот аеродромот при чекирањето.

 *ПРОМО ЦЕНА  е за првите четири пријавени патници

 *First minute  цени важат за пријави до 2 месеци пред пат . После тоа важат регуларните цени.

 Услови на плаќање:Со самата пријава се плаќа  200во денарска противредност по продажен курс од 62 ден. Остатокот од сумата се плаќа најкасно 6 недели пред патување.

 Пријавување:Препорачуваме рана пријава бидејќи бројот на места е ограничен. Со самата пријава потребно е да се достави скенирана прва страна од пасошот, во спротивно агенцијата не сноси одговорностза издавање на авио карти со погрешниимиња.Пријавата е валидна само со уплата на аконтација.По уплатата на аконтацијата се аплицира за виза и после визата се издаваат и авионските карти.Документите за другата виза потребно е да се достават најкасно месец дена пред пат. Доколку патниците не достават документи во наведениот рок, должни се сами да си обезбедат виза за патување.Доколку патниците сами ги вадат визите должни се да копијата од визата да се достават до 15 дена пред пат.

 

Напомени во врска со патувањето

 * Ко -организатор на патувањето е Т. А. Камелија со број на Лиценца А и со регистерски број 13-6271/2;  а во соработка со партнерска агенција.

 * Организаторот на патувањето го задржува правото на промена на некои од содржините во  програмата.

* Организаторот на патувањето не е овластен и не сноси одговорност во врска со важноста на пасошот и  другите документи.

* За сите информаци дадени по усмен пат агенцијата не сноси одговорност.

* Потписникот на Договорот за патување или претставникот на групата која патува должен/на е да ги запознае сите патници на патувањето со договорениот програм на патување, условите за плаќање и визирање како и Општите услови за патување на ТА Камелија.

* Патниците се должни да 2 дена пред тргнување се информираат за времето и местото на тргнување.

* Патникот е должен да сам се информира околу правилата на однесување во земјата во која патува како и да ги почитува важечките законски царински прописи.

* Во превозните средства најстрого се забранува пушење, конзумирање на алкохол и опојни средства    * Патникот кој со своето непристојно однесување ги вознемирува другите патници или им пречи навозачот или пратителот на групата во нивната работа – веднаш ќе биде исклучен од патувањето и целата одговорност ќе му биде префрлена без право на жалба и повраток на парични средства.

* Патникот е должен да ја почитува саатнината на тргнување одредена од страна на претставникот на патувањето, а во спротивно претставникот на агенцијата има право да го исклучи од патувањето         

* Во туристичките автобуси не е овозможено користење на тоалет; во согласност со планот и програмата паузи се прават на 3-4 часа (согласно локацијата и опременоста на бензинските пумпи) а кој патниците можат да ги искористат за користење на тоалет.

 * Агенцијата го одредува распоредот на седење, местото и времето на поаѓање, местата и времетраење на паузите; уплатата на превозот, патникот ги прифаќа сите погоренаведени услови без право на приговор и жалба.

* Аранжманот е направен на база на минимум 10 патници за европските патувања и 50 патници за европските патувања.

* Во случај на недоволен број патници или други објективни околности, организаторот ги информира патниците за отказ на аранжманот пред датумот на поаѓање и тоа најдоцна 10 дена за Далечните патувања односно најдоца 5 дена за Европските патувања.

* Кај аранжманите со авионски превоз, по купувањето на авионската карта не е возможна рефундација на средствата и во тој случај важат условите на авионската компанија.

* Кај аранжманите кои вклучуваат Low Cost-авикомпании – во случај на одложување на летот, отказ или губење на конекција, патниците се должни сами да ги доплатат новонастанатите трошоци и агенцијата не може да влијае на околности кои се надвор од нејзиниот домен на работа.

* Цените од Low Cost-Аранжманите се подложни на промени, по уплата на авансот се проверуваат тарифите и тогаш на патникот му се потврдува цената на аранжманот.

* Агенцијата не сноси одговорност за промените на авионските конекции од страна на авиокомпанијата.

* Саатнината на летовите во планот и програмата добиени од страна на агенцијата се подложни на промени и зависат исклучиво од авикомпанијата.

* Агенцијата го задржува правото на избор на превозни средтства за трансфери и извршува сместување доколку е тоа физички возможно.

* Организаторто на патувањето го задржува правото на корекција на договорената цена пред почетокот на патувањето, но во случај да се смени курсот, смена на валута или промена на тарифата на превозникот во законите на предвидените случаи.

* Доколку некои патници сами одлучат да ја сменат понудата на Програмата – агенцијата нема одговорност да во текот на патувањето обезбеди трансфер за сместување во хотели.

* За време на потпишување на Договор во агенцијата – патникот е должен да достави копија на пасош и воедно да гарантира дека патната исправа му е исправна, како и пасошот да има доволно страни за потребите на патувањето, патникот сам ја обезбедува визата за дадената програма.

* За овој аранжман патникот се запознал со Општите услови за патување на СКТМ        

 Напомена во врска со визите:

* Патниците се обврзани да се запознат со визниот режим на државата во која патуваат.

* Некои од Амбасадите бараат лично присуство на патникот или во текот на визирањето патникот е должен да ги испочитува правилата на амбасатата.

* Патниците се должни да документите за визирање ги досатват најдоцна до 1 месец пред патувањето,доколку не ги достават во превидениот рок-должни се да сами си обезбедат виза за патувањето.

* Агенцијата не гарантира добивање на виза и  не е овластена да ги утврди валидните документи.

* Во случај на недобивање на виза-агенцијата не сноси одговорност.

*Патниците кои не поседуваат биометриски пасош се обврзани да се запознат со визниот режим на државата во која патуваат и да си обезедат виза за патувањето.

Напомени во врска со факултативните излети

* Факултативните излети не се задолжителни за време на патувањето.

* Термините и цените се променливи и зависат од слободните термини од локалитетите, број на пријавени патници...

* Факултативните излети се организираат од страна на локална агенција, а Камелија Турс не е во можност да влијае на работите кои се предмет на самото реализирање на факултативниот излет.

* Факултативните излети најчесто ги водат локалните водичи на самите локалитети на англиски јазик. Уплатата на излетите ја прифаќа патникот заедно со условите на локалната агенција без право на жалба.

*Агенцијата не може да влијае врз должината на траењето на патувањето до локалитетите,времето на трнување ,враќање,како ни за професионалноста на локалниот водич

Програма

1
Прв ден
    Наутро заминување од Белград и трансфер до аеродромот во Будимпешта. Чекирање за летот до Маракеш. Доаѓање во Земјата на Боговите. Трансфер до сместување. Слободно време. Ноќевање.
2
Втор ден
    Ќе одиме во срцето на градот, еден од најпрометните плоштади во цела Африка - Džema el Fna, каде што трговците донесуваат стока, каде жонглираат со блескави топки, танцуваат, играат заедно со мајмуни, змии. Посета на палатата Baadi, одаи со интересни стилови, каде што штрковите ги прават нивните гнезда; царски гробови на Saaden; џамијата Katubija, најголемата градина Le Menara. Пиеме кафе и чај на терасите на ресторанот со поглед на главниот плоштад. Уживаме во берберските специјалитети.Ноќевање.
3
Трет ден
    Факултативна екскурзија до Ouzud водопадите , највисок водопад во овој дел од Африка (110m). Посетете со локален водич за околните села, маслинови дрвја, капење во водопадите, надмудрување со мајмуните. Враќање во Маракеш. Одејќи на ноќниот спектакл на плоштадот na Đema el Fna - Жонглирање со блескави топки, змија и мајмун, тенкови, акробатика, вкусна храна. Ноќевање.
4
Четвртти ден
    Возбудливо патување до Esauiru, прекрасен замок на атлантскиот брег. Турнеја на Медина и уметнички галерии, доковите со сини чамци, големи песочни плажи со сурфери. Пиеме кафе во скриени пролази, риади,се ценкаме со локални жители за сувенири со живописни бои. Одиме по улиците каде што беше снимена познатата серија "Игра на тронови".Се враќаме во Маракеш.Ноќевање.
5
Петти ден
    Слободно време за уживање во Маракеш.Препорака:Градината Majorel,различни врсти на кактуси,шарени куќи,опојни мириси.Ноќевање.
6
Шестти ден
    Целодневен факултативен разглед на познатата Казабланка, разглед на џамијата Hasan II и познатото кафе " Rikof " (во кој е сниман филмот "Казабланка" во 1942 година), Медина - најстариот дел од градот со многубројни збиени продавници. Потоа одиме во Рабат, главниот град на Мароко. Разглед на величествениот Мавзолеј на Мухамед V и Стариот град. Враќање во Маракеш. Ноќевање.
7
Седми ден
    Слободно време за шопинг, каков што можете да најдете само во арапските земји, додека преговарате за цени и се одморате со свежи сокови. Ноќевање.
8
Осми ден
    Го напуштаме хотелот. Слободно време се до заминување за на аеродромот. Трансфер до аеродромот и пријавување за летот до Будимпешта. Трансфер од Будимпешта до Белград. Крај на патувањето.
Од
Цена (€)

Цената покрива:

Авионски карти на релација Будимпешта-Маракеш-Будимпешта со сите такси
Рачен багаж до 10 kg. Со димензии од 50x40x20cm
Комплетна организација и услуги на представник од агенција за време на патувањето
7 ноќевања во хотел во Маракеш во 1 /2 и 1/3 соби
Сите трансфери спрема планот и програмата

Цената Не покрива?

  • Виза за Мароко ( 30 евра)
  • Факултативни излети и влезници за културно –историски споменици
  • Меѓународно здраствено осигурување
  • Индивидуални трошоци за време на патувањето
  • Доплата за чекиран багаж до 20 kg-до50 евра за сите летови
  • Трошоци на Туроператорот за резервација и организација 15 eвра.
  • Туристичка такса во хотели се плаќа на рецепциа према тарифата на хотелите.

Pin It on Pinterest