Албанија

Албанија е земја која излага на две мориња - Јадранско и Јонско. Покрај популарните дестинации за време на летната сезона, Албанија нуди и низа други дестинации и градови, од кои некои се стари илјадници години и се под заштита на УНЕСКО.
Северниот дел на албанската ривиера излага на Јадранското Море и е познат по своите песочни плажи и плитка вода, поради што градовите на овој дел од крајбрежјето се популарни меѓу семејствата со деца.
Најпознати и најпосетувани плажи во овој дел на Албанија се плажите Velipojë , Shëngjin , Golem, Spille, но и заливот Lalzi и плажите во градовите Валона и Драч.
Овој дел од крајбрежјето на Јонско Море е познат по неверојатно чистите води и тиркизните плажи.Дневната температура во текот на летото е 36 степени. Што се однесува до температурата на морето на југот на Албанија, таа варира од 22 до 26 степени, во зависност од времето и периодот во годината.
Најпопуларните дестинации за одмор на албанскиот брег на Јонското Море се Саранда, Ксамил, Химара, Дерми како и помалите места во близина на овие градови.

Поврзани објави:
Факултативни излети за активен одмор во Албанија
Просечни цени во ресторани и маркети во Саранда
Најчести прашања за Албанија

Pin It on Pinterest