Сицилија

Сицилија е најголемиот остров на Медитеранот, дел од Италија кој преку културата, обичаите и многу специфичното секојдневие всушност е како земја сама за себе. На северниот дел на крајбрежјето,  помалку диво и неоткриено ќе уживате во преубавите плажи, во симпатичните приморски места, а посебно во Палермо. Неповторливиот животен ритам, различниот италијански дијалект, едноставната традиција, домаќини полни со живот отворени и гостопримливи, култот на семејството, врвна кујна и уште по врвни вина – е само дел од атмосферата на шармантниот медитерански остров.

 

 Општи напомени: 

 • Агенцијата го задржува правото на промена на редоследот на активностите во програмата 
 • Цената е пресметана на минимум 20 лица(авионска) или 45 (автобуска) и доколку не се оствари минималниот број на патници, организаторот го задржува правото да го откаже или да ја зголеми цената на аранжманот како и за факултативите 
 • Резервација се прави со уплата на 50% од вкупнот износ на аранжманот и копија од валидна патна исправа (аконтацијата е неповратна во случај на отказ од страна на патникот)
 • Плаќањето е во денарска противвредност по курс 62 денари 
 • Пасошот треба да важи минимум  6 месеци по завршување на патувањето
 • Организаторот на патувањето го задржува правото за промена на програмата за патување во случај на непредвидени објективни причини, како на пр: застој на граница, доцнење на летот, застој во сообраќајот, затвореност на некој од локалитетите предвиден за посета и сл.
 •  За време на разгледите на градовите наведени во програмата не се предвидени посети на внатрешноста на јавните згради, институции или културни споменици
 • Агенцијата го задржува правото за отказ на аранжманот 7 дена пред патувањето 
 • Организаторот го задржува правото да ја промени цената на аранжманот да ја намали или зголеми цената   во случај на промена  (авионски билет,туристчка такса,аеродромска такса,копнен сообраќај , додатен багаж ) или цената на сместувањето
 • Сместување на патниците е според правилата на хотелот дадени во моментот на расположливи капацитети
 •  Организаторот го задржува правото за промена на цените на факултативните излети, во случај на промена на цената на влезниците на локалитетите и музеите
 • 5 дена пред започнување на аранжманот агенцијата ќе ги потврди информациите за времето и местото 
 • Доплата за одбирање на ред на седење во автобус +10€  , дополнително седиште во автобус +45€
 • Агенцијата овозможува плаќање секој месец од 0-36 рати без камата, кредитни картици,вирманско плаќање,готовинско плаќање
 • Секоја програма е е креирана со посебни услови 
 • Побарајте патничко осигурување во агенција
 • Важат Општите услови на Т.А Камелија Турс-Туроператор со Лиценца-А членка на СКТМ
 • Организатор на ова патување е Камелија Турс:  Трошоците за подготовка и организација на патувањето со број на полиси АД ОСИГУРИТЕЛНА ПОЛИСА СКОПЈЕ  (Полиса бр. 130030006717) и (Класа 13 Општа одговорност и Тарифа 27 Туристички агенции.

 

Факултативите задолжително се резервираaт во агенцијата при самата уплата по избор!

*Напомена: Рок на пријавување: 26.11.2019 !!!

 ПРОМО ЦЕНА: 460 €  или  28.500,00 мкд

 

Напомени

Важно : Локалниот водич или пратителот на патувањето има право да го отстрани патникот или да направи промена во редослед поради (непотчитување на правилата на агенцијата, за предупредување,непочитување на саатнините закажана однапред од страна на аенцијата и локалниот водич)     

 

*Понудените факултативи може да се организираат со јавен превоз од страна на пратителот на групата 

 

Програма

1
1 Ден / 29.03.Скопје - Софија - Катанија
  Поаѓање од Скопје во 12:00 часот од пред Дрво Декор. Патот продолжува за Софија преку граничен премин Деве Баир. Пристигнување на аеродромот во Софија. Чекирање на групата до времето за полетување за Катанија. Слетување во Катанија, организиран трансфер до хотелот во Катанија. Ноќевање.
2
2 Ден / 30.03.2020 Етна и Таормина
  Појадој. По појадокот (факултативно) заминување кон Таормина и Вулканот Етна. Посета со локален водич на вулкан Етна организаторот однапред прави резевација со однапред утврден број на минимален број на патници-95 % од сите во групата.(автобусот може да оде до 2.000 надморска висина , а остатокот до 2500 надморска висина се оди со жичара се до 2.900 м надморска висина теренско возило со алпинист кој што ја води групата до главниот кратер. Враќање кон Катанија во договорено време. Ноќевање.
3
3 Ден / 31.03. 2020 Палермо и Монреале
  Појадок. По појадокот со локален водич заминување за Палермо.
  Посета (факултативно) на Монреале-град во близина на Палермо, на познатата катедрала Монреал од 12 век изградена од Вилијам втори од Сицилија, нормански владетел со преубави мозаици, изработени од локалните мајстори. По кратка пауза, продолжување за Палермо, панорамски разглед на Св. Јован Отпадник, Палатата на Норман, Новата Капија, катедралата, плоштадот Виљена и фонтаната на срамот, паркот Гарибалди, театрите Политеама и Масимо. (капелата Палитина, Катакомби, галерии) Можност факултативна посета на Архелошкиот парк со влезница. Слободни активности. Пристигнување во хотел во Палермо. Ноќевање.
4
4 Ден / 01.04 Катанија
  Појадок По појадокот заминување кон Катанија, (Факултативно) посета на Сирагуза: разглед на градот и посета на катердала, Аполонов храм...Слободни активности. Ноќевање во Катанија.
5
5 Ден / 02.04 Катанија - Софија
  Појадок. По појадокот одјава од хотелот. Слободно време до времето предвидено за лет. Посета на еден од поубавите центри на Сицилија “Outlet “ 45 км, Организиран трансфер до аеродром. Полетување во вечерните часови и слетување во Софија. Автобуски трансфер од Софија до Скопје.

Цената покрива:

Авионски превоз на наведената релација Софија-Катанија-Софија (Wizz air)
Oрганизација и водство на патувањето
Сместување во хотел со 3* во Палермо на база 1 BB (ноќевањa со појадок)
Сместување во хотел со 3* во Катанија на база 3 ВВ (ноќевањa со појадок)
Посета на Палермо
Пратител на патувањето и локален водич во Сицилија со долгогодишно и професионално искуство според програмата
Организиран автобуски трансфер: Скопје-Софија-Скопје
Туристичка Такса

Цената Не покрива?

 • Аеродромски такси во износ од 2.000,00 денари
 • Палермо, (градот) Монреале 20 €
 • Археолошки парк во Палермо 20 €
 • Сирагуза 10 €
 • Outlet “ 45 км од Катанија 20 €
 • Етна и Таормина 35 €
 • Вленици за културно-историски споменици

Pin It on Pinterest