Sign in:

  • Macedonian
  • English
  • Russian
  • Albanian
  • Albanian
  • Albanian
►‪Париз‬, ‪‎Амстердам‬, Прага‬-‪‎Виена‬-‪‎Будимпешта‬, Персија, Кападокија, Истанбул‬, Краков‬,‪ Швајцарија‬, Сараево‬, ‪‎Бел ►‪Париз‬, ‪‎Амстердам‬, Прага‬-‪‎Виена‬-‪‎Будимпешта‬, Персија, Кападокија, Истанбул‬, Краков‬,‪ Швајцарија‬, Сараево‬, ‪‎Бел ►‪Париз‬, ‪‎Амстердам‬, Прага‬-‪‎Виена‬-‪‎Будимпешта‬, Персија, Кападокија, Истанбул‬, Краков‬,‪ Швајцарија‬, Сараево‬, ‪‎Бел ►‪Париз‬, ‪‎Амстердам‬, Прага‬-‪‎Виена‬-‪‎Будимпешта‬, Персија, Кападокија, Истанбул‬, Краков‬,‪ Швајцарија‬, Сараево‬, ‪‎Бел ►‪Париз‬, ‪‎Амстердам‬, Прага‬-‪‎Виена‬-‪‎Будимпешта‬, Персија, Кападокија, Истанбул‬, Краков‬,‪ Швајцарија‬, Сараево‬, ‪‎Бел ►‪Париз‬, ‪‎Амстердам‬, Прага‬-‪‎Виена‬-‪‎Будимпешта‬, Персија, Кападокија, Истанбул‬, Краков‬,‪ Швајцарија‬, Сараево‬, ‪‎Бел

Патот на свилата


                       ПАТОТ НА СВИЛАТА


Тип на патувањето: Групни патувања


Посета на држави:   Туркменистан,Узбекистан,Таџикистан, Киргистан, Казахстан


Сезона:  2019


Времетраење на патувањето: 21 ден


Тргнување / Враќање:    13.11. – 03.12.2019


Цена на аранжманот: 3.880 ЕУР


Попуст :120 еур


Информации за летот: Лет со Туркиш Ерлајнс


 


Во цената на аранжманот е вклучено :                                       Места кој што ќе се посетат :


Сите летови                                                                                   Ashgabat               Chymkent


Сместување                                                                                   Kunya Urgench     Aksu Jabagly


Сите наведени оброци                                                                  Khiva                     Bishkek


Превоз кој што е наведен                                                             Bukhara                 Ala Archa


Влезници спрема програмата                                                      Езерото AydarkulIssykKul


Водич на англиски јазик                                                                Samarkand           Karakol


Водич  за минимум 10 патници                                                    Tashkent               Chon-Kemin


Кауција                                                                                            Khodjent               Almaty


     Вечера                                                                                           Pendjikent             Astana


                                                                                    


Во цената на аранжманот не е вклучено :                    


Виза за Узбекистан-двоен влез:


* E-виза за Таџикистан:


*Виза за Туркменистан во износ од  


*Евентуални надокнади за снимање


*Доплата за 1/1  соба околу 480 $


*Доплата за 10 - 14 патници до 190 ЕУР


*Фолклорни програми


*Осигурување


Бакшиш


                                                                  Тип на патување                         


*Патување со умерена тежина: Нeбара посебни подготовки; понекогаш возењето може да биде подолго, а на некои места би користеле алтернативни преноќишта. Патувања од овој тип може да вклучуваат пократко / подолго патување, но генерално се полесни. На ова патување важно е да сакате да ја доживеете земјата каква што е и затоа сте подготвени да направите мали прилагодувања на програмата и импровизација на теренот, бидејќи земјите кои ги посетувате така и функционираат;Ноќевање во 1/2 соби во хотели со 3-4*и во гостински куќи; *Ќе доживеете:културни знаменитости, национални паркови, народни обичаи, природни убавини, забава


                                                                     За патувањето


Тргнуваме на патување кое не води на патот на караванот, низ средишниот дел на Патот на свилата.Патувањето го започнуваме со Туркменистан за кој малку се знае, а крие вредни археолошки пронаоѓалишта, бизарен  град Ashgabat и срдечна популација.Во Узбекистан ќе ги посетиме прославените градови  на Патот на свилата, од Khiva,Bukhare и Samarkand до Tashkent.По пат ќе поминеме една ноќ во традиционална јурта, на самата обала на езерото Aydarkul.Продолжуваме низ планинските пејзажи на Ташикистан, со посеа на градовите Kjodent и  Penjikent, кој имаат одигран значајна улога на Патот на свилата.Во Казахстан и Киргистан,планината Thian Shan ќе биде наша подршка при посета на најстариот резерват на Средишна Азија Aksu Jabagly и националниот парк Ala Archa, кој се рај за љубителите на природата. Со ист интезитет ќе го посетиме и останатиот дел на Киргистан – ќе престојуваме на езерото Issy Kul и во националниот парк Chon Chemin.Ќе преноќиме во гостински куќи и ќе се запознаеме со правиот живот на жителите, нема да ги одминеме и градовите Krakola и Bishkeka. Патувањето ќе го завршиме во Казахстан со посета на стара престолнина   Almati и денешна престолнина Astani.


 ПЛАН НА ПАТУВАЊЕТО:


1 ДЕН: SKOPJE- ISTANBUL - ASHGABAT (TURKMENISTAN)


Заминување од Истанбул и лет до Ашхабад со преседнување.


 2 ДЕН: ASHGABAT -NISA-ASHGABAT 


По пристигнувањето рано наутро во Ашхабат веднаш тргнуваме кон Ниса, археолошкото наоѓалиште кое се наоѓа на листата на УНЕСКО од 2007 година. По разгледот се враќаме во Ашгабат и ќе го разгледаме. Ќе видиме спомен-центар подигнат во спомен на големиот земјотрес, Паркот независноста и  џамијата Ertogrul Gazi .Го продолжуваме разгледот спрема репликата на Споменикот на неутралноста. Ќе го посетиме Туркменистанскиот музеј на килими и Националниот историски музеј.Во средината на денот се пријавуваме во хотелот, а потоа продолжуваме со разгледување. Во попладневните часови не чека  разглед на на џамијата Туркменбашија. Враќање во хотел околу 18 часот, потоа сместување во хотел и ноќевање.Предлагаме опционално претставување на туркменски фолклор.


 3 ДЕН: ASHGABAT -DASHOGUZ-KUNYA URGENCH-KHIVA ( UZBEKISTAN)


Рано наутро трансфер до аеродром и лет до Dashoguz . Со самото пристигнување продолжуваме со историското пронаоѓалиште Kunya Urgench кое ќе го разгледаме . Пронаоѓалиштето е од 2005. Година под заштита на УНЕСКО . Во средината на денот се враќаме во Dashoguz и преминување преку границата на Узбекистан. По завршените ццарински формалности  се среќаваме со водич од Узбекистан, и продолшуваме со возење до Khiva. Со самото пристигнување сместување и ноќевање.


4 ДЕН: KHIVA


Денес ќе го поминеме целиот ден во резгледување на Khiva. Khiva е најсјајен драг камен во бразлетната на  стариот Horezma,големи и познати цивилизации кои се развиле во долниот тек на реката Аму (Амударја), најголемата река во Централна Азија.Внатрешниот град, познат како Ichan-Qala , е edinstven отворен музеј со прекрасна убава архитектура имаjолика – декорации на знанемитостите. Ichan-Qala  ја претставува границата на Khiva  во периодот 16-17век. Шетајќи низ градот ќе ја посетиме  џамијата Djuma , Медресе Islam Khodje и Allakulikhana, мавзолејот Pahlavana Makhmuda, харем Khiva kana,ќе ги посетиме трговскиот и малите продавници. Ноќевање.


5 ДЕН: KHIVA-BUKHARA


По појадокот,возење до Bukhara. По пат ќе застанеме на кратко по должината на реката Amu Darja. По пристигнувањето воBukhara е лесна прошетка низ градот и  апсорбирање на  првите впечатоци и атмосфера. Ноќевање.


6 ДЕН:BUKHARA


Овој стар град, место на магични лампи и источна убавина, беше задолжителна постава на караванот Патот на свилата. Денес ќе имаме можност да ги видиме сите значајни знаменитости во градот. Рамковната програма ќе биде како што следи. Ќе тргнеме  од стариот дел на градот и Arka, основана резиденција на владетелот на Bukhara, позната по суровиот и корумпираниот начин на управување  . Ќе ја видиме џамијата Bolo Hauz, мавзолејот на Исмаил Саманидиев,Chashma Ayub, симбол Bukhara-Kalyan минералот кој го  импресионирал Џингис Кан и го поштедил од уривањето на шопинг куполата во која што можете да ги најдете најразновидните видови ракотворби, и каде што се продаваат теписи и накит. Во попладневните часови продолжување на посетата на џамијата Maggoki Attori, плоштадотLyabi Hauz,медреса Kukeldashи Nadir Divan Begi, мала џамија Choorод 19 век во индиски стил. Ноќевање.


7 ДЕН:BUKHARA-EZEROTO AYDARKUL


По појадокот возење кон Езерото Aydarkul . Ќе се сместиме во јурти и ќе имаме пикник ручек, а потоа одиме до обалата на езерото и шетаме. Вечерта се враќаме во кампот и вечераме. Ќе ја поминеме вечерта покрај отворен оган со песна на локален пејач акима. Ноќевање во јурта.


8 ДЕН: EZEROTO AYDARKUL-SAMARKAND


Возење спрема Samarkand. Од сите места во Средишна Азија Samarkand сигурно ќе ја разбуди вашата имагинација.Александар Велики бил зашеметен од неговата убавина , Марко Поло го обожаваше, додека пак Тимур Ленк го направи во своја престолнина.Европските  поети сонуваа за него и стана симбол на сè што беше забрането и мистично поврзани со Истокот. Ние можеме да ја започнеме нашата прошетка низ градот во медреса на плоштадот Регистан. Работилници во медреса нудат различни локали ракотворби, додека музички инструменти и теписи се специјално изработени. Уметници ќе ни раскажат за узбекистанските  музички инструменти и ќе засвират  некои од прекрасните стари мелодии. Ние исто така ќе го посетиме Guri Amir - Мавзолејот насопругата на Timur Lenk и џамијата Bibi Khanum, за чие име се плете легенда дека главниот архитект се заљубил во сопругата на Timur Lenk, Bibi Khanum. За крајот на nденот не чека главната знанемитост Samarkand ,некрополата Shani Zindah и градскиот центар.Ноќевање


9 ДЕН:SAMARKAND-TASHKENT


По појадокот ќе ја посетиме опсерваторијата на Ulugh Beg. Ulugh Beg, меѓу другото беше страствен астроном, а како резултат на неговата работа,  настана првиот полнѕвезден  атлас . Ќе ги види Музејот Afrosiab и Kukeldash мадрас. Во вечерните часови, ќе се качиме на воз за Taskent. Возењето трае околу 2 часа.Со самото пристигнување приава во хотел и ноќевање.


10 ДЕН:TASHKENT ( П)                                                                                                                                           Наутро тргнуваме во разглед на Tashkent, град со историја со  повеќе од две илјади години.  Ќе го посетиме стариот дел на градот, средновековниот мавзолеј Kaffal Shoshi и медреса Barak-khan.Ќе го посетиме и модерниот дел на градот кој го красат спектакуларни  градевини и комплекс OliyMajlis,Палатата на човековите пријателства и Abul Kosimov медрес, во кој се собираат уметници од Узбекистан и ги изложуваат своите дела. Во медреса ќе присуствуваме на претставување на разни узбекистански традиции. Ноќевање.


11 ДЕН:TASHKENT-KHODJENT (TADJIKISTAN)       


По појадокот  возење ( 80 км) спрема граничниот премин со Тaџикистан (Oybek), каде што ќе се сретнеме со водичот од Таџикистан. Потоа продолжиме со возење  кон Khodjent, каде што со самото  пристигнување ќе се сместиме во хотелот . Потоа продолжуваме со разглед на градот. Ќе посетиме различни фасцинантни градби - разгледување на старите тврдини и музеи, џамијата на шеикот Musllohiddina te pazara Panjshanbe. Ноќевање.                                                                                                                      


12 ДЕН:KHODJENT -PENDJIKENT    


По појадокот имаме подолго возење (300км) до Pendjikent, а со самото пристигнување се сместуваме во гостински куќи. Потоа го посетуваме стариот   Pendjikent (5-6 век.),медреса и џамијата на Olim Dodhoa,пазари и посета на музејот Rudaki.Предлагаме опционално представување на фолклорот  во локалните гостински куќи-со доплата.Ноќевање.


13 ДЕН:PENDJIKENT-TASHKENT (UZBEKISTAN)


По појадокот се враќаме во Узбекистан, премин на граница и возење спрема Тashkent(380 км).Ноќевање.


14 ДЕН:TASHKENT-CHYMKENT-AKSU JABAGLY (KAZAHSTAN)


Денеска не чека уште едно долго возење (240 км). Со влегувањето во Казахстан состанок со водичот кој ќе не прати низ Казахстан и Киргистан.Прво застанување за разглед на  Chymkent, а потоа го продолжуваме возењето кон  AksuJabagly, најстариот природен резерват во Средишна Азија,сместен во северозападниот дел на планинскиот венец Tian Shan.Можност за прошетка низ теснецот,а подоцна заминување во гостинските куќи и ноќевање.


15 ДЕН:AKSU JABAGLY –TARAZ-BISHKEK


Денеска ја преминуваме границата помеѓу Казахстан и Киргистан. Не очекува долго возење до Bishkek (400 км), киргистанската престолнина. По пат ќе го видиме градот Taraz,еден од најзначајните стари градови на Патот на свилата. Во зависност од времето на пристигнување, можеме кратко да направиме кратка прошетка низ градот, а потоа опционално предлагаме презентација на киргистанскиот фолклор – со доплата.Ноќевање.


16 ДЕН:BISHKEK-ALA ARCHA-BISHKEK


Посета на кањонот на Ala Archa. Ala Archa е планински национален парк на планината Tian Shan, основан во 1976 година. Ова е совршено место за да поминете еден ден во прошетка. Овој регион изобилува со планински венци и врвови од 4.000 до 4.875 метри надморска височина. По првиот дел од денот поминат во паркот, попладнето се враќаме во Bishkek. Овде го посетуваме историскиот музеј и одиме низ центарот на градот од главниот плоштад до пазарот Osh.Ноќевање.


17 ДЕН:BISHKEK-ISSYK KUL-KARAKO


Денеска повторно не очекува долго возење (430км).Прво возење до езерото Issyk Kul, ќе го посетиме кулата Buran сместен 10 км јужно од Tokmok.Кулата е остаток на древниот градBalasagun, кој на  крајот на 10-тиот век го основале Karahanidi.Од тука може да се тргне кон планината во сликовитата долина во која што се наоѓаат кланците Kegty и Shamshy. Потоа продолжуваме кон Karakola,каде што ќе ја посетиме џамијата Dungan ортодоксалната црква и музејот Przheval. Ноќевање.


18 ДЕН:KARAKOL-CHON-KEMIN


Возење до селото Chon-Kemin(приближно 350км).Паркот  Chon-Kemin е основан во 1997 година во долината на реката Chon-Kemin , и ги опфаќа повеќето пошумени фарми во областа Kemin. Главната задача на овој парк е да ги заштити уникатните пејзажи со разновидна флора и фауна. Тука се ловиштата и ботанички резерви и мавзолејот Shabdan Baatyra.Ќе се сместиме во гостински куќи кој се совршено место за запознавање на вистинскиот живот на Киргистанците.Ноќевање.


19ДЕН:CHON-KEMIN-KARAKOL-ALMATY (KAZAHSTAN)


Денеска не очекува премин преку границата помеѓу Киргистан и Казахстан.Возење до Almaty (приближно 350 км) и со самото пристигнување разглед на градот .Ќе го посетимеСредишниот музеј и Музејот на казахстанските инструменти , ќе се прошетаме од главниот плоштад  до паркот Panfil.Можност за организација и опционално преставување на казахстанскиот фолклор –со доплата.Потоа ноќно возење до Astan.


20 ДЕН:ALMATY-ASTAN


Со самото пристигнување ,сместување во хотел и заминување за разглед на Astan( историски  центар, трговски центар Khan Shatyr, Палатата за мир и помирување, Палатата на Независноста, џамијата на Султанот,лифт до врвот на споменикот на  Astan-Baiterek, Пирамидите. Ноќевање.


21ДЕН:ASTAN-ISTANBUL-SKOPJE


Во зависност од распоредот на летање трансфер до аеродром слетување во Скопје.


 


ЦЕНА НА АРАНЖМАН ПО ЛИЦЕ : ВО 1/2 ДОПЛАТА 1/1 СОБА


                                    -Моментална цена : 3.760 еур со уплата до 20.08.2018


Редовна цена : 3.880,00 еур


 


Во цената на аранжманот е вклучено :


- Повратна авионска карта од Скопје до Ажбагат и од Aстан до Скопје


- Внатрешни и меѓудржавни летов-   и:Ashgabat-Doshagus


-Сместување во двокреветни соби во хотели со 3 или 4 *гостински куќи и едно ноќевање во јурта (шатор)


-Оброци кој се наведени во програмата појадок и вечера


-Превоз со транцвери до хотелите  и сите трансфери


-Ноќен воз на релација Almaty –Astan


-Влезници за музеи и паркови спрема програмата


-Разгледи спрема програмата


-Локални водичи на англиски јазик и хрватцки за разглед спрема програмата


-Пратител на патувањето за минимално од Истанбул на аеродром 10 патници


-Трошоци за спремање и организација на патувањето АД ОСИГУРИТЕЛНА ПОЛИСА СКОПЈЕ  (Полиса бр. 130030006717) и (Класа 13 Општа одговорност и Тарифа 27 Туристички агенции  Лиценци за вршење на дејност -А Лиценца на ТА Камелија Турс со рег број. 13-4651/2 


 Во цената на аранжманот не е вклучено :


 -Визите за  Туркменистан,Узбекистан,Таџикистан, Киргистан, Казахстан


 -Фоклорен програм  во Туркменистан,Узбекистан,Киргистан ,Таџикистан и Казахстан


 -Опционален програм : лов со орели


- Евентуални надоканда за снимање со фотоапарат и камера


- Доплата за еднокреветна  соба   490 $ 


-Бакшиш за локалните водичи и  возачи( приближно 5 eur  по ден по патник )


-Патничко осигурување( препорачано )


-Пијалок со оброците и лични трошоци како што се телефонски разговори,користење видеокамери и сл


-Лични трошоци


-Доплата за 10-14 патници во износ од 170 ЕУР    


Напомена:


За ова патување важат Општите услови на ТА КАМЕЛИЈА ТУРС и СКТМ. Агенцијата го задржува правото на промена (корекција) на цената во случај на промена на пазарните цени од страна на туроператорот и од страна на промена на авионската карта како и отказ во случај на недоволен број на пријавени патници за реализациај на аранжманот. Можност за плаќање во готово,плаќање со картици (еднократно или на рати) или туристички кредит. За реализација на аранжманот потребни се минимум 10/15 патници. 


Програмата е заштитена од страна на туристичката агенција Камелија Турс Услови и начин на плаќањеУслови на патување
Испечати понуда

КЛИКНИ ЗА ЛОКАЦИЈА